четвъртък, 12 септември 2013 г.

Историята на една щастлива мравка



Всеки ден малката мравка пристигаше рано на работното си място и започваше да работи. Трудеше се с радост, произвеждаше и беше доволна.

Един ден шефът - лъва, се учудил, че мравката работи толкова много без надзор - ако тя произвежда толкова без надзор, не би ли могла да произвежда още повече, ако някой следи нейната работа?... Затова той нае една хлебарка, която имаше голям опит като надзорник и изготвяше чудесни доклади.
Първото решение на хлебарката бе да въведе контрол на достъпа за мравката, а след това реши, че й е нужна секретарка, за да й помага с изготвянето на докладите... За тази цел тя нае един паяк, който освен с архивите, се занимаваше и с контрол на телефонните разговори.

Лъвът бе очарован от докладите на хлебарката и я помоли всяка седмица да му дава и графици на производството и анализ на тенденциите, за да ги представя на срещи, специално организирани за тази цел. Това породи нуждата да бъдат закупени компютър и лазерен принтер за хлебарката и в допълнение бе наета една муха, която да ръководи отдел информатика.

Мравката, доскоро продуктивна и весела, бе отчаяна от толкова началници, хартии и срещи, които й отнемаха цялото време! А Лъвът стигна до заключение, че е дошъл моментът да се създаде длъжност „отговорник” за сектора, където работеше мравката. Постът бе поверен на един щурец, чието първо решение бе да закупи килим и ергономичен стол за бюрото си.
Новият отговорник - щурецът, също имаше нужда от компютър и асистентка (която взе от предната си служба), за да му помага да подготвя стратегическия план за оптимизиране на работата и да контролира бюджета за сектора, в който работеше мравката. А тя на този етап вече изобщо не се забавляваше и с всеки изминал ден ставаше все по-мрачна и ядосана....

По същото време щурецът убеди шефа - лъва, че е от абсолютна необходимост да се направи детайлно проучване на средата. А резултатите от него накараха лъвът да забележи, че секторът на мравката вече не произвежда толкова много, колкото преди....

За да се справи със ситуацията, той нае един бухал - известен консултант, да осъществи одит и да предложи решения. Бухалът прекара три месеца в офисите на лъва и направи огромен доклад в няколко тома, заключението от който гласеше: "Има прекалено много персонал в това предприятие..."

Разбира се, първият служител, който беше уволнен, беше малката мравка...  А причините, посочени като аргумент за нейното уволнение, бяха тези: "Служителят проявява липса на мотивация, не достига желаните резултати и има конфликтно поведение" ....


-----------------
Попаднах на този текст случайно, а авторът остана неизвестен. Позната ситуация, със сигурност не само на мен. Както се казва, "много вожд - малко индианец"... :)



                   

Няма коментари:

Публикуване на коментар